Nowa trójwymiarowa platforma do badania zakażeń

15 lutego 2017, 12:18

Multidyscyplinarny zespół z Uniwersytetu w Southampton i Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego stworzył nowy system 3D do badania zakażeń.



Korzystny wpływ psa na mikrobiom dzieci

7 kwietnia 2017, 10:49

Badania naukowców z Uniwersytetu Alberty wykazały, że w mikrobiomie jelitowym dzieci z rodzin ze zwierzętami (70% stanowiły psy) występuje więcej bakterii Ruminococcus i Oscillospira, które zmniejszają ryzyko alergii i otyłości.


Ochronne zmiany zachodzące w płucach po wyeliminowanym zakażeniu pneumokokami

18 maja 2017, 12:32

Wyzdrowienie z bakteryjnego zapalenia płuc zmienia zainfekowaną tkankę: "nasiewa" płuca rezydentnymi komórkami T pamięci immunologicznej (ang. resident memory T cells, TRM).


Uśpione przez tysiące lat grzyby mogą pomagać współczesnym drzewom

6 lipca 2017, 10:57

Kanadyjska tundra i tajga znacznie się ocieplają, przez co drzewa szybko rozprzestrzeniają się na północ. Najnowsze badania sugerują, że mają w tym nieoczekiwanych sprzymierzeńców - uśpione przez tysiące lat pod ziemią grzyby.


Zewnętrzne oświetlenie nocą wiąże się z wyższym ryzykiem raka piersi

22 sierpnia 2017, 10:05

Kobiety, które żyją na obszarach z wysokim poziomem oświetlenia zewnętrznego nocą, są bardziej zagrożone rakiem piersi. Korelacja jest silniejsza u pań pracujących na nocne zmiany.


Duże ilości cukrów nawet u zdrowych podwyższają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

6 października 2017, 12:31

Zdrowi ludzie, którzy spożywają dużo cukru, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.


Bakterie wykorzystują ameby jako konie trojańskie

14 listopada 2017, 14:20

Campylobacter jejuni, bakterie, które są jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych w Europie i USA, mogą się namnażać i rozprzestrzeniać, wykorzystując ameby jako konia trojańskiego.


Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu

5 grudnia 2017, 06:12

Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.


Dieta uboga w asparaginę może ograniczyć przerzutowanie pewnego typu raka piersi

8 lutego 2018, 11:32

Ograniczenie w diecie myszy zawartości aminokwasu asparaginy w bardzo dużym stopniu ogranicza zdolność trójujemnego raka sutka do tworzenia przerzutów.


Nanocząstki ZnO z puszek mogą prowadzić do utraty mikrokosmków

10 kwietnia 2018, 09:02

Związki występujące w opakowaniach mogą upośledzać wchłanianie w przewodzie pokarmowym.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy